Annual Gathering Part 2

[1]
Annual Gathering Round 2 habis petang tadi. Sekali lagi penat yg amat. Balik-balik rumah lepas salat terus terlelap kat sofa. Azan maghrib yg kejutkan aku.

Since benda ni kali kedua, as expected mmg ada benda yg kami dpt improve drpd yg the first time. Tapi ada jugak beberapa glitches here and there.

Bila organise function mcm ni, biasalah banyak keputusan akan dibuat secara musyawarah (or supposedly). Kali ni ada beberapa keputusan yg aku dan beberapa ahli komiti kurang setuju, but the decision still holds.

Malas pulak rasanya nak tanya balik dan dptkan reconsideration. At one point aku akan fikir, “Go ahead lah, I’ve done my part and said what I should. If you think otherwise…”

Pagi jumaat semasa nak ambik laptop PC 4 biji drpd ICS aku cakap benda ni kat Lynn, another committee member.

Pagi tu jugak dia buat aku tersentak, bila dia reply: “… Nanti nak menjawab kat Dia macamana?”

[2]
The actual event itself mmg sibuk. Beberapa biji laptop buat hal. Beberapa participant dtg lewat. Dan beberapa bebudak main lari-lari keliling kaki aku.

Aku tak tau samaada dlm kerja-kerja managing and organising tadi aku berjaya atau tak. Tapi satu benda yg aku dah make sure aku buat.

Aku make sure aku senyum pd semua org yg datang. Especially org-org yg memang aku kenal rapat. Partly sbb aku mmg grateful sgt diorg dpt datang. Partly sbb mmg seronok dpt jumpa kawan. So yg nak jumpa personally, nak borak kejap, nak luahkan rasa hati, I had allocated some of the time for them.

Sbb aku rasa setiap drpd diorg ni, `alayya haqqan – ke atas diri aku ada hak. I can’t guarantee I’ll have THE NEXT TIME to do so.

[3]
Lepas dinner call Emak. Mcm biasa mmg panjang la kami borak, mcm-mcm cerita keluar.

Esok Emak pencen, last day holding a profession as a teacher. Plannya pagi ada majlis perpisahan kat sekolah, ptg pulak jamuan perpisahan dgn cikgu lain.

Bayangkan, lebih kurang 3 dekad Emak mengajar. Dia dah mengajar emak dan juga anaknya. Dia dah mengajar orang yg kemudiannya jadi cikgu rakan sekerja.

Dia dah mengajar orang utk menjadi orang.

Bebaru ni sorang anak murid Emak (ntah darjah berapa ntah) tanya: “Cikgu, betul ke Cikgu nak bersara?”

“Betul, dan sampai masa saya mesti bersara,” Emak kata.

Budak tu kemudian merayu: “Alaa Cikgu, jangan la bersara. Kami tak nak Cikgu bersara…”

Jadi sebak hati Emak masa tu…

[4]
These past few days I’ve been feeling very distressed, yet powerless. It’s what they are doing to the Muslims in Palestine.

How could anyone brand those who protect their homeland from foreign invasion as terrorists? Is not launching attacks on underpowered civilians in refuge camps an act of terrorism? Who is here to uphold justice?

Oh brothers of our sister land! We cry for you for your anguish and hardship. We cry for you for our powerlessness and incompetence.

We’ll pray for you oh brothers!

We dislike using harsh words, but for you oh brothers, we’ll pray as the imams at the time of `Umar al-Khattab have prayed:

O Allah! Fight the kafirs who avert people from Your way, who reject Your messengers, and do not believe in Your promises. Cause them to be divided, cast terror into their hearts, and launch Your punishment and chastisement upon them. You are the God of Truth.”

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s