Those Who Give

[1]
Tghari tadi (bekas) Pengarah Annual Gathering ‘mengadu’ dgn aku. Pasal apa lagi, pasal Annual Gathering la. Mcm-mcm benda timbul.

Memula pasal trust. Melayunya apa? Mandat? Ye kot.. ‘Delegate and trust‘. Banyak kali dah aku sebut bila borak dgn bebudak aku. Bila ada ‘delegate’ di situ patut ada ‘trust’. Charles Handy pun sebut benda yg sama dlm Undertanding Organizations.

Haha, sekarang dia mengadu benda yg sama, yg mana komiti penganjur seolah-olah tidak diberi ‘kepercayaan’. Sepatutnya mereka telah diberi kepercayaan utk buat keputusan, tapi sebaliknya apa yg terjadi kebanyakan keputusan di’dictate’, or worse, di’override’ oleh individu yg ‘lebih atas’. Kalau begini apa peranan komiti penganjur?

Peringatan lah utk semua, termasuk aku. Bebila kalau dah delegate tasks pd org lain (esp org bawah), bila kita dah define the boundaries of their decisions and allowances, kita perlu beri kepercayaan. Dan TUNJUKKAN yg kita beri dia kepercayaan.

Beri dia ruang utk bergerak dan make decisions. Tak payah selalu sgt nak tau progress dan mintak interim reports.

Esok post-mortem meeting. Aku cakap kat Pengarah, gunakan post-mortem utk DITEGUR DAN MENEGUR.

Aiseh, perbincangan kena cut pulak. Boss dah ajak keluar makan. Dah dua kali minggu ni aku excuse keluar lunch sekali, kali ni tak boleh la tolak…

[2]
Lepas meeting petang Pengarah datang lagi, nak sambung bincang pasal AG tadi. Waktu kerja nak habis, kerja masih banyak. Tapi tak boleh tidak kena jugak layan ‘aduan’ sorg ni.

Dia kata, baru dia sekarang nampak ahli komiti mana yg betul-betul beri komitmen dan mana yg tidak. Lepas satu, satu nama dia sebut. (Nasib baik nama aku dia tak sebut…)

Aku cakap, betul. Bila kita dah bekerja sekali, barulah kita tahu yg mana yg kerja sbgmana yg dijanji. Yg mana kota apa yg dikata.

There are those who give little of the much which they have. And there are those who have little and give it all.

[3]
Mlm ni call Emak lagi. Kesian Emak, semalam dia cuba call, aku switch off handphone pulak. Tgh meeting kat Masjid Tanah la tu.

Byk Emak cerita pasal majlis perpisahan hari Isnin tu la: Persembahan murid. Nasyid. Lagu ‘Anak Kecil Main Api’ oleh Pengakap (patut rasa sedih tapi dgr lagu ni Emak rasa bersemangat pulak!). Salam, peluk dan cium. Hadiah. “We’ll miss you teacher!

Dan last sekali, murid semua beratur tepi jalan drpd sekolah sampai la depan rumah, iring Emak balik! Rasa mcm best pulak, patut ambik cuti la hari Isnin tu. Boleh tengok.

[4]
Lepas call Emak, baru la kelam-kabut siapkan surat jemputan utk ibubapa. Seminar Ibubapa Cemerlang ni la, yg semalam kitorg meetingkan.

Hampir-hampir je aku dilantik jadi pengarah program ni.

Seminar Ibubapa, dan pengarahnya org bujang? Hehe, enggak bisa dong…

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s