Suatu Kaffarah

[1]
Beberapa hari lepas…

…Masuk bulan Safar. Which buatkan aku teringat kat suatu amalan: ‘Mandi Safar’. Yg pernah berlaku dlm masyarakat.    Actually aku sendiri pun tak pernah berhadapan dgn org-org yg mengamalkan, kalau tak silap Mandi Safar ni pernah popular dlm 70-an dan awal drpdnya. Sekarang mungkin dah takde. Pd bulan Safar org akan berbondong-bondong ke pantai utk mandi, kononnya utk ‘tolak bala’. Khurafat dan bid`ah yg nyata. Siapa dan apa yg membawa bala? Siapa dan apa pula yg akan menolak bala?

Hari tu bila borak dgn Emak pasal benda ni, dia cerita suatu benda lagi yg memeranjatkan: Kemungkinan benda ni masih lagi diamalkan dlm masyarakat. Kat sebuah sekolah kat Selangor (sekolah ni located kat tepi pantai, nama sekolah dirahsiakan), pd hari Rabu terakhir dlm bulan Safar, ramai cikgu yg akan ‘ambil cuti’. Jangan tanya pergi mana, diorg pergi mandi kat pantai..!

Dan beberapa hari lepas…

… Aku terperasan tetiba ada beberapa pulak ‘Pesta Air’ diadakan. Bukan sebarang punya tu, ni high-profile punya. Memula yg kat Port Klang, peringkat nasional punya. Awal bulan lima ni pulak (masih lagi dlm bulan Safar) ada Pesta Morib.

Kebetulan? Aku tengok ni jugak patternnya tahun lepas…

Di suatu sudut kita ingin revive pengembalian kpd Al-Qur’an dan Al-Sunnah.

Dan di suatu sudut lain kita revive pengembalian kpd bid`ah?

[2]
Balik dr kampung hari tu mcm biasa aku lalu kat PLUS hala selatan. Dekat kat R&R Seremban tetiba rasa strong urge nak berhenti dan salat Isya’ kat sana. Selalunya aku prefer stop kat memana masjid kecil kat Melaka tapi mlm tu lain pulak.

Habis je salat qasar menuju ke kereta aku ternampak sorg yg mukanya sgt familiar, dgn sorg budak perempuan yg teramatlah cantiknya. Abg Azlan, yg dah 4-5 tahun aku tak jumpa! Abg Azlan ni dulu kat London dok sekali kat Buchanan Gardens, tapi rumah lain, across the road selang beberapa pintu. Setiap kali nak masuk waktu salat, dia akan datang ke rumah utk berjamaah sekali. Dan almost every time tu dia akan bawak Khadijah yg masih kecik, yg bulat matanya dan amat pemalu orgnya.

Lepas tu dia balik Mesia dan tak dengar berita. La ni dia kat depan aku senyum – apparently masih ingat kat aku – dengan jambangnya yg masih lagi aku envy.

Kitorg pun borak-borak kejap (rerupanya dia kerja kat Megasteel, tak jauh dr kampung aku), tukar-tukar business card dan phone number, sambil diperhatikan oleh Khadijah seolah-olah pelik.

The exact thing yg pernah berlaku, some time tahun lepas, pun kat R&R Seremban jugak (tapi menghala ke utara), yg mana aku terjumpa dgn Ikhwan Johari yg dulu kat study kat Cardiff..!

Syukur betul kerana sekali lagi Allah telah mencampakkan lintasanNya ke dlm hati aku mlm tu.

[3]
Sampai kat rumah kat Sg Udang mlm tu, first thing aku buat: Download email. Eudora cakap aku ada 292 email baru..! Jenuh nak baca semua…

Email ni, memcm jenis ada.

Ada yg berbentuk bertanya atau perlukan reply. Selalunya email ni yg aku akan ‘layan’ dulu.

Ada yg jenis memberitahu, dan drpd apa yg diberitahu tu, kita ada action item nak buat. Jenis peringatan atau tazkirah pun aku kira dlm kategori ni, sebab dia something yg ada potential utk mengubah action kita.

Ada satu jenis pulak, yg memberitahu jugak. Tapi dlm banyak-banyak ayat dia tu, in the end kita pun tak tau apa action yg kita boleh buat. Punya la panjang kita baca… Email mcm ni yg buat aku pun serba salah. Nak marah si penulis, tak boleh la pulak. Kesian dia tulis panjang-panjang.

Peringatan utk aku jugak. Next time kalau nak tulis email, cuba fikir: Does this message have value-addition for the recipient, or will it be wasting his/her time?

[4]
Suatu petang just sebelum Asar aku terdengar suatu suara yg teramat aku rindu drpd speaker sebuah surau. Yg buat aku sebak dan terharu.

Shaikh Muhammad Jibril. Drpd Masjid `Amru Al-`As ke Central Mosque, Regents Park ke Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz. Semoga Allah kekalkan pemilik suara ini.

[5]
Pagi tadi Seminar Ibubapa Cemerlang. Kata Prof Madya: ‘Silapnya kita ibubapa, meletakkan harapan kita drpd pemikiran kita sbg org dewasa, kpd anak-anak kita dgn keupayaan mereka sbg kanak-kanak…’ Best betul. No wonder Prof Madya selalu keluar kat Radio Melaka.

Aku penganjur bukan peserta.

[6]
Dah beberapa hari ni aku: (i) selsema (ii) demam (iii) sakit kepala (iv) batuk. Sampai hari ni bila telefon Emak pun hampir-hampir dia tak kenal suara aku.

Semoga menjadi kaffarah kpd dosa-dosa aku.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s