Menjunjung Suatu Amanah

[1]
Kerisauan yg terpendam. Perasaan yg tak pasti.

Dan yg lebih aku takuti: Pengharapan yg mungkin.

Last-last aku beranikan diri utk settlekan. Jumpa depan-depan. Eye-to-eye. Cakap betul-betul, be frank. Walaupun sukar utk aku. Dan mungkin pedih utk dia.

Sebelum ni memcm yg bermain dlm fikiran. Takut kalau silap cakap lagi buruk natijahnya. Fiqh awlawiyat menyebut jangan sampai nak hilangkan suatu fitnah timbul fitnah lain yg lebih besar.

Tapi mcm yg selalu aku sebut (tapi kekadang je aku dpt buat): “You’ll never know until you try.” Tanamkan azam, buat plan dan laksana. Yg selebihnya tawakkul kpd Allah.

Alhamdulillah. Half an hour was all it took. Habis-habis tu lega betul. Understanding achieved. Aku ok, dia pun ok.

Harapnyalah.

[2]
Beberapa hari ke May. Excited ada, anxious pun ada.

Bulan yg bermaksud kerja more than 12 hours a day, almost every day, and no leave at all for the whole month.

Kalau dengar senior colleague cerita, time plant turnaround ni mmg sibuk. Sampai nak makan minum pun tak sempat. Sampai nak keluar office pun tak sempat.

Tu yg buat perasaan ni memcm ada.

Menakutkan? Au contraire. We’ll be waiting with open arms…

[3]
Sampai la ni kat office org dok borak lagi pasal Agong baru.

Aku tak tengok pulak pertabalan kat tv hari tu. Eh, hari tu aku buat apa ya? Oh ya, aku pergi hantar kereta utk routine service kat mekanik.

Tapi hari tu nampak kat front page satu paper, Agong mengkucup Al-Qur’an.

Simbol yg harapnya dpt direalisasikan. Bukan takat kucup, malah junjung utk seluruh rakyat jelata..!

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s