A Firefight

[1]
Plant shutting down. Sibuk tak terkira. Benda tak semua smooth-sailing. Abg Ahmad Hussein ajar something: “Expect hiccups. Yg penting hati mesti tenang.”

OK. Cool.

[2]
Tetiba Abg R tanya aku: “Camana nak convince org perempuan supaya pakai tudung?”

Aku tarik nafas panjang. Pelan-pelan aku tarik kerusi dan duduk sebelah dia. Dan kami borak panjang. Pasal perempuan tu, emak ayah dia, camana dia dibesarkan, camana dia kat sekolah etc. Kemudian kitorg discuss beberapa approach yg mgkin boleh cuba.

Bila dah sudah, aku bangun. Sebelum melangkah pergi aku cakap kat Abg R: “Abg, benda ni semua ibarat kita nak padamkan api. Fire-fighting. Dah terbakar baru kita nak padamkan. Kekadang boleh padam, kekadang tak. Selalunya lebih senang kalau kita cuba elakkan dr terbakar mula-mula lagi…”

[3]
Sibuk lain. Poster GP Joran nak kena siapkan. Screensaver lagi. Borang penyertaan nak kena design. Siapkan rules & regulations baru. Feedback form langsung belum sentuh.

Tu tak cerita assignment newsletter aku lagi. Boss aku pun dah risau tengok involvement aku dgn benda-benda mcm ni. Patutnya sekarang ni priority aku kat Turnaround. Dia kata nak cuba mintak aku di’excuse’kan kejap dari semua side involvement ni. Heh, boleh dpt ke..?

Ni belum cerita sibuk kat ‘luar’. Bulan May ni aje: Satu sukan tadika. Satu meeting penggerak remaja. Satu lawatan pimpinan drpd pusat. Sukan Remaja peringkat kebangsaan.

Satu lagi: Sorg kawan mintak tolong dgn majlis cukur rambut anak dia.

[4]
Kekadang bila time sibuk sgt mcm ni aku akan ‘termengejutkan‘ diri aku sendiri, bila aku rasa tetiba ada keinginan utk buat something yg dpt melarikan diri buat sementara drpd pikir semua kesibukan tu. Start beberapa hari lepas, lepas dinner, walaupun badan letih, pelan-pelan dan sikit-sikit aku cuba baca Qisas al-Anbiya’ (Stories of The Prophets) oleh Ibnu Kathir. Dpt satu mlm dua tiga page pun dah kira OK. Sedangkan sebelum ni, bila tak sibuk, tak terbaca pulak benda mcm ni.

Apa pun kisah terdahulu (termasuk kisah anbiya’), sepatutnya didahulukan dgn sumber drpd Al-Qur’an, Al-Hadith dan reliable narrations drpd Islamic historians spt Ibnu Kathir. Tapi kan, antara kita ada yg prefer kisah yg ‘didengar-dengar’, kisah yg selalunya lebih ‘pelik’ dan lebih ‘sensasi’.

Semoga dijauhkan drpd pemikiran Yahudi, yg menjatuhkan rasul dan nabi (kisah nabi yg minum arak, berzina dan menyembah berhala semua pernah mereka ceritakan dgn kepalsuan).

Dan juga drpd pemikiran Nasrani, yg sebaliknya terlalu mengagungkan nabi, sehingga menganggap Nabi Isa anak kepada Tuhan.

Wal`iyadha billah.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s