Melahirkan Generasi Ini

[1]
Org tanya aku mana aku ‘hilang’.

Kat tempat kerja. Aku dah bagitau dulu, mmg expected bulan ni. Mcm nak bernafas pun tak sempat.

Everyday masuk kerja sebelum pukul 7 pagi, balik pukul 11 mlm. This is what May 2002 means for me.

Kat tempat kerja beratus contract workers nak kena handle. Kat meja aku everyday, all day mcm pasar…

Ah, buat apa pun aku nak mengadu kat sini. Probably baik aku mengadu pd yg rapat dgn aku. Dan pd Yang Rapat dgn aku.

[2]
Ada sorg supervisor Cina ni selalu benar berurusan dgn aku. Dia selalu sengih, tak tau la dia nak ambik hati aku supaya permit dia aku approve awal kot.

Selalu dia tanya: “Boss, sudah sarapan ka boss?”

Dan selalu tu jugak aku jawab: “Belum, tak sempat la.” Dan dia pulak akan geleng-geleng kepala.

Beberapa hari lepas, dia sebut kat aku satu perkataan yg tak pernah disebut oleh beratus-ratus org lain yg berurusan dgn aku bulan ni. Dia cakap kat aku: “Sabar, sabar.”

Pen yg drpd pagi tadi tak pernah berhenti menari atas permit tetiba berhenti. Mcm ada benda ketuk kat hati aku.    There and then aku senyum. Pd Cina tu bukan, pd permit atas meja pun bukan. Pd diri aku sebenarnya.

Subhanallah, hampir-hampir shj aku neglect something yg sepatutnya jadi sifat aku. Semata-mata sbb nak catch up dgn kesibukan.

Dan yg ingatkan aku saat tu adalah contract supervisor Cina yg selalu sengih kat aku..

[3]
Aku teringat kat konsep Jiil al-Qur’ani Fariid – generasi Al-Qur’an yg unik – yg Sayyid Qutb pernah sebut.

Apa ni sebenarnya? Pd aku ia satu impian, utk melahirkan generasi yg beramal dan hidup dgn Al-Qur’an. Yg menghidupkan Al-Qur’an, bermula di dlm diri dan seterusnya menghidupkan segala tuntutan-tuntutannya dlm masyarakat dan negara.

Selama-lamanya impian?

Bukan, sebab dah pernah dilahirkan oleh generasi terdahulu, dan contoh terbaik adalah generasi para sahabat.

Dan insha Allah bukan, sebab ia sedang diusahakan oleh sebahagian drpd manusia. Revival is again on its way.

Tapi…

Tapi kalau golongan muda kita tanya soalan seperti “Bolehkah bercouple..?”, aduhai, boleh ke lahir Jiil al-Qur’ani Fariid..?

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s