Being Appraised

[1]
Betul kata limau dan tok kulop. Appraisal should also be upwards as well as downwards.

Dan aku akan tambah, appraisal jugak sepatutnya lateral. Yakni drpd peers atau org yg sama level dgn kita. Sebabnya kita jugak kerja dgn colleagues, cooperate dan collaborate. Kalau dia perlukan pertolongan adakah kita nak ke volunteer utk ringankan burden dia, walaupun utk kita tak ada apa-apa imbuhan. Dlm task force adakah kita fairly buat kerja yg dah kena delegate kat kita, play our parts. Ataupun ‘curi tulang’?

More often than not, masa kita lebih dgn rakan sekerja, melebihi masa dgn boss. Jadi fair ke kalau boss shj yg appraise kita?

[2]
Teringat masa Final Year Design Project kat U dulu. Towards the end, kami kena bagi rating kat semua group member kitorg. Frankly aku tak kisah mcmana org lain nak rate aku, sbb yg aku tahu aku dah buat yg terbaik yg aku mampu. Dan masa ni, dgn seadil mungkin, aku kena rate member-member aku. Tang ni yg payah sikit. It\’s not about balas dendam, sbb org tu malas buat kerja ke contohnya. Tapi ni pasal kita diamanahkan utk appraise diorg menurut komitmen dan hasil kerja diorg. Dan kat sini yg tahu hanya kita dgn Allah.

[3]
At times kita boleh nampak siapa yg betul-betul appreciate usaha kita.

Actually the final marks utk design project tu banyak bergantung pd markah yg head examiner bagi, walaupun colleagues punya rating ada contribute sikit. Aku dapat, well, above average. But not by much.

Apparently sorg group member aku Sandra tak puas hati dgn markah yg aku dpt. Dia rasa aku patut dpt lebih drpd apa yg aku dpt. Pd aku ok je markah aku tu, kira dah baik. Tapi Sandra tak puas hati (btw Sandra dpt markah tertinggi dlm group kitorg). Dan dia bawak kes aku ke atas, pergi jumpa supervisor. Sandra pun cakaplah, aku buat banyak kerja lah, aku buat part yg paling susah (reactor design) lah, etc.

In the end tak dapat pun nak increase markah tu, sbb markah head examiner dah final (supervisor pun tak boleh buat apa). Mmg aku tak kisah. But be assured, sampai sekarang aku ingat yg at least ada sorg yg appreciate apa yg aku buat. The fact that someone likes your work is enough as a motivation. At least for me.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s