Following What We Feel

[1]
Rabu mlm Khamis hari tu, lepas buka kat Riviera, balik je rumah aku buat something yg mmg tak aku plan. Yg masa tu jugak aku terfikir nak buat, aku terus buat, and felt good about it.

Actually some time ago, Emak ada bagi aku satu nama dgn phone number. Apparently Emak found out yg dia ada sorg cousin yg dia dah lama tak jumpa. Sgt lama it dated back to the 70’s masa last Emak jumpa dia, lepas tu terus lost contact. Some time last year baru Emak dpt tahu yg cousin dia ni, Makcik Ros tinggal kat Melaka.

So Emak pun pesan kat aku, bila-bila senang cuba contact balik Makcik Ros. Memula tu aku serba-salah jugak, sbb tak tau camana nak mula conversation kalau aku call dia. Dah tu mcm-mcm la sangkaan negative timbul, e.g what if the respond is negative, etc.

Tapi ntah kenapa mlm tu, sampai je rumah, aku selongkar balik wallet aku cari no telefon tu. Dan tak pikir banyak aku terus call.

Turned out very well, alhamdulillah. Ringkasnya: Slowly aku introduce diri aku, kemudian aku cerita psl family dgn sedara aku, and how we relate with her. At this point aku perasan dia ada sedikit thiqah dgn aku, dan aku pun cerita how grateful aku rasa dpt contact dia balik. Dia pun masa ni dah start to sound happy, dia pun cerita jugak psl kerja dia, psl family etc. Sampai seterusnya.

Alhamdulillah. Aku cakap dgn wife aku, lepas ni kami mesti cari rumah diorg dan visit diorg. Emak Abah selalu ingatkan, jaga la hubungan dgn sedara. Kalau bukan generasi kami takkan nak harapkan generasi seterusnya yg sambung hubungan al-rahim ni.

Kekadang tindakan kita terkekang dgn kesangsian yg timbul drpd diri kita sendiri, sedangkan yg sangsi tu adalah suatu yg tak pasti. Kalau kita tak cuba buat sekarang, mgkin suatu masa pd masa hadapan nanti kita akan tanya balik diri kita: ‘What if I have..?’

Jadi pengajarannya, buat sekarang. ‘Cause we never know.

[2]
Ni satu lagi cerita. Aku minat betul dgn Shaikh Muhammad Jibril, imam dan qari drpd Masjid `Amru al-`As, Egypt. Sbb dulu kat UK every year dia akan datang ke London Central Mosque kat Regents Park utk lead tarawih. Mmg best.

Dua tahun lepas, ada satu hari tu aku dpt tahu yg dia akan imamkan tarawih kat Masjid Negeri Shah Alam. Ptg tu jugak lepas habis kerja aku bergegas balik kampung, sempat buka kat rumah, dan lepas buka terus pinjam kereta Abah (masa tu belum ada kereta sendiri) pegi Shah Alam. Bawak Yana dgn Bari’ sekali.

Tahun lepas terlepas! Tak sedar yg dia dah pun ke Shah Alam. Sedar-sedar dah pun miss. Terkilan betul waktu tu.    Tahun ni aku tak tunggu. Aku dah siap allocate beberapa hari utk aku ambik annual leave in case Shaikh Jibril dtg weekdays. Drpd handphone aku, aku cari contact info Masjid Shah Alam. Kalau drpd Panasonic GD75 berserviskan Maxis Mobile tu, pergi kat Interactive -> Islamic Info -> LokasiMasjid -> City L-Z -> Shah Alam. Aku main test aje, alhamdulillah keluar.

Berkali-kali jugak aku cuba call, last-last bila ada org angkat aku tanya, ada tak tahun ni Shaikh Jibril datang.

Tak ada org tu kata. ‘Selalunya kalau ada kami akan dapat surat atau apa-apa. Ini takde.’

Aiseh. Kurang puas hati, aku tanya lagi, ada tak shaikh-shaikh lain datang ke?

Kawan tu hampir nak ketawa. ‘Yg ada shaikh kami yg biasa tu la..’

Takpelah, aku cakap. Nampaknya miss lagi la aku tahun ni.

[3]
Tapi mlm ni, bukak aje email, Allahu akbar! Sorg kawan forwardkan:

Date: 22 Nov 2002
Subject: Solat Tarawih Bersama Sheikh Muhammad Jibrail

23/11/02 Kuantan  24/11/02 Masjid Wilayah, Jalan Duta  25/11/02 Masjid Negeri, Shah Alam  26/11/02 Sri Perdana, JPM  27/11/02 Masjid Wilayah, Jalan Duta  28/11/02 KDN, Putrajaya  29/11/02 PWTC  30/11/02 Langkawi

Wife aku pelik tengok aku ketawa kat depan PC.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s