What Does Motivate

[1]
OK la hari ni. Ada certain benda accomplished, ada yg tak. Kita boleh complain pasal yg tak accomplish, tapi selalunya kita akan lupa utk bersyukur dgn yg accomplish.

[2]
Sebaik je aku keluar dr Wisma Negeri, aku terus pergi ke kereta aku, park kat tepi jalan.

Dlm beberapa langkah nak sampai ke kereta, ada Wira kat depan tgh reverse ke arah kereta aku, apparently nak position itself kat parking space depan kereta aku.

The thing is, it was going too fast and too close.

Even though sensing something might imminently happen, aku tak buat apa-apa. Aku berdiri je kat tepi kereta aku, peratikan Wira tu terus mengundur dan: “Guk!” Maka berciumanlah bumper belakang Wira dgn bumper depan Civic.

A moment of still. Kemudian Wira tu gerak sikit ke depan. Melalui side mirror dia aku nampak driver dia, lelaki Melayu 30+. Dia nampak terkejut.

Surprisingly aku tak la terkejut sgt. Aku pergi tengok bumper aku. No significant dent/scratch. Aku tengok bumper dia, takde dent tapi rasa ada beberapa calar. Tak sure whether they just came about ataupun dulu-dulu punya. Sikit tak percaya, aku tengok lagi bumper kereta aku. Mmg takde apa-apa.

Dan aku pergi kat mamat tu. Dia masih lagi diam (agaknya tak tau nak buat apa bila dah langgar kereta org). Sampai je kat driver window dia baru aku nampak dia dgn jelas. Mukanya terkejut + risau, mgkin sbb bingung atau mgkin tak percaya apa dia baru je buat. Mgkin jugak tak tau apa la driver-kereta-yg-dia-baru-langgar ni akan buat kat dia.

“Takpe bang, takde apa,” aku kata.

“Takde apa?” Dia bingung kot.

“Kena sikit tadi tu, tapi takde apa-apa.”

Even lepas kereta aku dah keluar dari parking space, menghala masuk ke Jalan Hang Tuah, mamat tu masih lagi motionless kat tempat dia tadi…

[3]
Mlm ni jumpa org yg berlainan pulak.

Satu kedai yg aku pergi, budak muda yg berjual tu amatlah peramah.

Lepas je aku ambik barang aku dia cakap: “Terima kasih bang! Jalan bebaik bang! Jgn lelaju ya bang, nak raya ni! Assalamualaikum!”

Giliran aku pulak terkejut. Budak muda ni dgn sengihnya, for a moment aku tak tau nak cakap apa dgn dia. Agaknya dah selalu sgt jumpa cynical and unpleasant persons, sampai terkasima bila jumpa genuinely nice one.

“Er, insha Allah. Wa`alaikumussalam.”

See. Dua org, dua perangai berbeza. Uniknya kejadian Allah. Kalau dua kita jumpa, dualah kelainannya. Kalau seribu, seribulah.

[4]
Kata Abraham Maslow, ada at least lima benda yg motivate kita. Kata Sigmund Freud, ada dua (which I wouldn’t mention them here, it’s not worth mentioning cause it’s not true).

Hari ni aku jumpa satu lagi.

When someone appreciates your work, follows it closely, acknowledges, approves and corrects as appropriate, never loses interest in its progress, you get motivated. It moves the desire within.

I have someone to thank.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s