Ilham Dalam Toilet

[1]
Our second seating of BBB petang tadi. Alhamdulillah, quite good turnout – Daniel, Fahmi, Fitri, Zam dgn aku.

Aku open dgn kisah Abu Qudamah Al-Shami. Sampai kat part yg Abu Qudamah jumpa budak muda tu tgh nak mati syahid, my voice started to waver. Aiseh, sentimental la pulak… Tapi nasib baik kemudiannya aku boleh control balik. Fuh.

(But seriously, that story was really touching.)

[2]
Agenda kami satu je actually, utk bincang point ‘Aku Mestilah Muslim Di Sudut Aqidah’ drpd buku ‘Apa Ertinya Saya Menganut Islam’.

Lalu berdiskusilah kami, drpd kejadian alam dan manusia oleh Allah, sebab-sebab kejadian, perutusan rasul dan tanzil kitab, pensyariatan undang-undang, sampai lah ke cara-cara mengenal Allah.

I had to choose my words carefully especially on the part of knowing Allah. Ie part merenung kejadian Allah dan bukan zat Allah. Part menerima nas dan dalil bi laa kayf, yakni menerima seadanya dan tidak bertanya bagaimana. Hopefully diorg boleh faham.

Si Daniel banyak jugak tanya tengah-tengah aku present tu, which is ok by me. Kekadang boleh tahan jugak soalan dia. Si Fitri pun banyak support dgn ceritakan his own experience, zaman sekolah lah. Si Fahmi pun sempat mention kisah Nabi (s) test Muadh bin Jabal sebelum dihantar ke Habshah (ye ke ni?). Alhamdulillah, this group is getting better in response. And I think I\’m starting to really enjoy this.

[3]
Pagi tadi jugak kat dlm toilet (mintak maaf ye tuan-tuan) aku perasan aku dpt missed call (ni yg payah letak silent mode, kekadang tak perasan pun benda tu vibrate). Cumanya nombor tu hp aku tak identify pulak.

Mcm biasa kalau hp aku sebut ‘New Number’ aku akan dlm dilema. Sebab tak tau nak buat apa. Nak call balik ke? Nak biar ke? Agak-agak dia akan call balik ke? Urgent/important ke?

Kemudiannya dlm toilet tu jugak aku dpt ilham. Aku gunakan ‘ketenangan’ yg ada kat situ utk karang something utk dihantar balik pd org yg call aku tadi. Tengoklah jawapan dia nanti.

Pohon di rimba tinggi dahannya,
Ambil di hutan buah berangan;
Maafkan hamba ingin bertanya,
Diri tuan siapa gerangan?

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s