PPN 2004

[1]
Some weekends. Dah plan nak pergi dan attend the whole of PPN, tapi agak last minute Ainil dpt call supervisor dia nak the whole research team prepare something over the weekends. Sudahnya kami pergi the first day je.

Bertolak dr Melaka Jumaat 17 Dec dlm pkl 9.30. Aku mmg jarang sgt pegi JB ni. Last time pegi pun kat Skudai (masa aku kena ‘semburan’ CVenger hari tu). Dan sebelum tu masa pergi walimah Aji kat Larkin some time 1998/99. Dan sebelum tu, seingat aku masa aku dgn Emak, Abah, Abg Akhtar, Min dgn Kak Azzy pergi jejalan kat JB & Spore, masa aku lebih kurang tahun 1980 kot. Dan yg bestnya this time walaupun diorg ada bagi peta tunjuk arah, aku boleh lupa nak print. Anyway, the first thing is to get to JB, lepas tu pepandai la kita cari jalan.

JB shouldn’t be that difficult to navigate, right?

[2]
Well not quite. Beberapa kali la jugak pepusing kat JB tu. Aku call Abg Mie asking for direction tapi for some reason tak ‘click’ dgn instruction dia. Ada la tiga kali aku pusing2 kat tempat yg sama. Last2 aku stop kat satu stesen minyak dan tanya kat mana arah jalan Pantai Lido. Senang pulak instruction dia, sekali ikut terus jumpa pantai. Pusing sekali kat situ baru la jumpa tempat yg dicari: Dewan Besar, Kompleks Islam, Jabatan Agama Johor.

[3]
Pepagi lepas breakfast ada about half an hour sebelum perhimpunan start. Kami pi jejalan kat Pantai Lido.

Part of me was of course feeling nostalgic, it was more than 20 years since I last set foot on the beach. Another part of me, was fascinated with Maryam. Bila jejalan ni, org yg paling seronok ialah Maryam. Letak aje dia kat tanah, dia akan terus meluru ke mana-mana yg dia nak. Kami yg dah faham dia mmg akan cepat-cepat pegang tgn dia. Seronok juga jejalan kat tepi pantai. Nasib baik ada perhimpunan, kalau tak agaknya kitorg would spend the whole day kat pantai.

[4]
Perhimpunan berjalan ok. Benda besar pd aku hari tu adalah ucapan dasar Presiden, yg lain drpd yg sebelum2 ni. One part is ‘The Big Picture’, which sebelum ni pun mmg itulah agenda nya. Satu lagi part, adalah berkaitan Democracy. Its definition and its role. US beriya-iya nak perjuangkan demokrasi kat seluruh dunia. Afghan and now trying on Iraq. Seolah-olah dgn demokrasinya sesuatu negara, maka bebas dan merdekalah ia. Their hegemony. What about our agenda? Aku setuju sgt. Some time ago Ustaz Halim pernah sebut benda yg sama. Polarisation. The two will never meet.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s