Pile-up at LDP

[1]
Mlm ni, lebih kurang pkl 10.30 mlm, ada accident. 8-9 buah kereta punya pile-up. Location kat LDP, atas overhead depan Western Digital.

Semua kereta berlanggar back-to-front. Maksudnya, start dgn yg depan, yg belakang-belakang pun terlibatlah sama.    Mengikut cerita polis, kereta yg depan sekali tu ada sorg perempuan bawak. Lane kanan, i.e. lane paling laju. Ikut kenyataan perempuan tu, dia nampak kereta depan dia slow down, lalu dia pun berhenti. Ya, kereta depan dia SLOW DOWN, lalu dia pun BERHENTI TO A COMPLETE HALT. Kat atas LDP kat lane kanan.

So alkisahnya, kereta-kereta yg di belakang dia pun terpaksa brake lah emergency, sebab dia kat depan sudah stop atas highway. Dan of course tak sempat, lalu berlanggar. An this happened to the other 7-8 cars behind. Mostly tak sempat brake completely. Kalu ada yg sempat pun, kereta belakang dia pun tak sempat. So semua kena langgar, atau dilanggar, atau kedua-duanya sekali.

Kenapa kereta yg depan sekali tu berhenti even though it was not really necessary, tidaklah diketahui. Mungkin kejadian2 mcm ni mmg unik pd driver perempuan.

Regardless, pd undang-undang kita, yg belakang tetap salah. Even kalau claim insurans pun, kereta depan akan claim dr kereta belakang. It doesn’t matter what happened in front, kenapa kereta depan stop atau apa, yg belakang tetap salah.

So kesian la kat pemilik2 kereta yg 7-8 biji kat belakang, disebabkan sorang kat depan punya hal, diorg yg kena.

[2]
Oh ya, dlm kisah di atas, pemilik kereta yg no 4 dari depan tu aku.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s