Pasal Mona Jasman

[1]
Lepas kelas Bahasa Arab kami ada break setgh jam, which normally kami spend kat kantin AI (Akademi Islam). Aku ambik kuih dua ketul dgn teh tarik, nampak Abg M makan sesorang so aku pun temankan dia.

Sebelum ni kenal Abg M gitu2 je, tak pernah pun betul2 borak dgn dia. Dia ambik Syariah whereas aku ambik Usul, kami sekali masa kelas Arab je.

Borak2 rupa2nya Abg M ni keje part-time dgn IKIM. Background dia apparently in Chemicals/Materials. Dia dah keje kat New Zealand lima tahun, la ni dia masih pursue bidang dia kat some local U. Related to nano-technology. Dahsyat bunyinya tu. So apa IKIM buat dgn org mcm dia? Kata Abg M IKIM try to communicate Islamic message melalui pendekatan academic and technical, so that\’s why diorg perlukan org technical mcm dia. Someone yg boleh relate science and tech to Islam.

Bila aku cakap aku pun dengar IKIM.FM Abg M slightly terkejut tapi senyum. Aku cakap la kalau dlm kereta mmg IKIM je aku dengar, walaupun most of the time aku tak faham apa DJ Mona Jasman (betul ke eja ni?) cakap in Arabic. Senyum Abg M makin lebar, aku boleh agak yg dia mmg kenal DJ2 ni.

“Mona mmg dah lama kat Mesir, besar kat sana sekolah kat sana. Sbb tu dia boleh cakap mcm tu…” kata Abg M.

Oh patut la…

Jam dah 10.30. Kelas Iman dan Kehidupan dgn Ustaz Alias sat lagi. Just sebelum kami bangun, Abg M tambah something, yg aku rasa agak lucu sampai la ke sekarang: “Kat sini, dia makan pun mesti cari roti…”

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s