‘Pada Tangga Gaji Yang Sama’

[1]
“Esok petang saya takde tau, korang proceed mcm biasa lah. Kroll boleh lead.”

Tersenyap semua org, semua tengah tengok aku.

“Saya kena bagi talk lah. Kem Kecemerlangan utk student nak SPM. Tolong Public Affairs.” aku explain.

Aku tengok Rajan, Rajan tgh terbeliak tengok aku, mulutnya separuh terbukak. Nak aje aku gelak kat dia dan-dan tu.

“Pagi tadi you pegi layan consultant. Semlm you join manager punya challenge session. Last week you buatkan speech utk CEO. Semua benda you buat… You ni all-rounder ke apa..?”

Aku tak sure Rajan tanya atau bagi statement. Aku senyum kat dia, “Pada tangga gaji yg sama…”

Bebudak lain ketawa, “Pada tangga gaji yg sama..!” ulang dek Rajan sambil join ketawa.

[2]
Oh ya, aku tak cerita lagi pasal workshop PHA dan bebudak ni.

Ni dah minggu ke-4 (and final week) kitorg buat PHA workshop utk Unit 35. PHA stands for Process Hazards Analysis. Nak cerita detail mmg panjang, tapi nak pendek cerita PHA tu one tool of identifying hazards kat chemical process plant. Unit 35 ni nama lain dia SRU – Sulphur Recovery Plant.

Workshop diorg ni aku yg lead (kat PPM ada dlm 7-8 org PHA leaders), key workshop members: (i) Kroll – nama dia Hairul – for this workshop dia jadi scribe. Mcm secretary la tu. (ii) Rajan, wakil Operations. Probably the most important member. Satu sbb dia very experienced as a Technician as well as a Supervisor. Dua sbb dia banyak bagi input dan tak segan bagi opinion walaupun among Engineers. Dan Rajan adalah org yg paling awal dan punctual, malu la bebudak lain (which are Melayu).. (iii) Alwee, Process Technologist. Mamat buat kelakar group kitorg. Org yg tau pasal process philoshopy, pasal apa yg berlaku kat dlm Claus reactor, pasal kenapa kita tak boleh carry over banyak sgt H2S ke incinerator… (iv) Hameran, another Operations punya org. Dia Operations Engineer, tau pasal managing operations, the manpower, the systems.

Dan ada la 3-4 org lain, org-org maintenance, inspection dan HSE, presence diorg ni on-off based on requirement kitorg.

PHA ni rigorous punya exercise, mmg memenatkan especially for the members. Aku dah pernah join PHA utk 2 units, aku tau la rasanya bila Rajan cakap everyday skrg dia balik rumah mmg dia tak tahan kena tidur awal punya. So it is my task utk move the group forward but at the same time tak terlalu memberatkan sampai diorg exhausted atau lose interest.

So ketawa-ketawa dlm workshop aku ni kira biasa la. Penat mmg penat, but it’s not a bad environment.

Cuma satu je: teh yg diorg hantar ke workshop kitorg ni manis sangat…

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s