Yang Besar Dan Yang Kecil

[1]
A few ‘org besar’ Polis datang dan borak dgn kitorg.

Hari ni ASP C dgn delegates dia. Hari tu ASP R, pun dgn delegates dia. Semua dari Bahagian Trafik, IPK Negeri Melaka. Bukan calang2 org. But contrary to the reputation they seem to have, they are quite friendly.

Kami (HSE Awareness Team) tgh nak organise one safety campaign for the company, tajuk dia ‘Road Safety’. Of course it makes sense utk jemput PDRM Bahagian Trafik utk take part. In fact mmg diorg delighted bila kami jemput. “Itu memang tugas kami,” kata ASP R.

[2]
Bincang benda2 technical was one thing. Bila dah sudah kami jemput la diorg minum. By this time agenda dah habis, so berborak lah kami. And we quickly found out they (the police) knew a lot. And of course they do.

[3]
Kami berborak psl Sure Heboh kat Ayer Keroh (yg dgn convenient nya telah affect aku yg tggal situ..) some two weeks ago.

Spt tahun2 yg lepas, Sure Heboh mmg dpt sambutan kat Melaka. Understandably a headache utk polis2 ni. And this one Sarjan berkali-kali ulang, “Org2 kita minat betul benda2 mcm ni. Aku tak faham betul kenapa.”

“Lebih 90% mmg org2 kita…” dia kata.

Of course, ‘org2 kita’ means org Melayu.

[4]
What are rules for? What are fines and compounds for?

Alkisah masa Sure Heboh si Sarjan ni antara org yg bertugas jaga trafik kat depan Dataran Sejarah. Adalah this space kat tepi jalan yg diorg tak benarkan parking kat situ sbb akan worsen traffic along Lebuh Ayer Keroh. Instead diorg dibenarkan park kat tepi jalan tapi further ke arah Tol Ayer Keroh. Kena la jalan kaki dlm 100 metres or so utk ke Dataran.

Dan seorg driver boleh berenti kat tepi jalan dan tanya kat Sarjan ni, “Encik, kalau saya park jugak kat sini berapa kena saman? Takpe saya bayar. Malaslah nak jalan!”

Ni lah kot yg dipanggil ‘tak makan saman’ gamaknya…

[5]
Kami sempat jugak test sistem utk check saman trafik online. Sbb kami plan jugak nak mintak diorg bukak kaunter saman masa hari Safety Campaign tu.

After a while they got online kat our test PC. Looked like all was working.

“Ha, boleh la sesiapa kalau nak check saman sekarang,” kata sorang pegawai ni. Dan kami2 yg ada kat situ pun mulalah toleh kiri kanan dan tolak2 kawan sebelah suruh bagi plate number kereta. Heh, malu kalau keluar rekod saman la gamaknya.

Melihatkan takde org nak offer, aku pun bagilah. “WEV 4114”. Cuak jugak, buatnya keluar rekod segan la pulak kat pakcik2 polis ni.

Lepas je pegawai tu key in maka keluarlah. “Tiga saman!” kata dia.

Alamak, masa bila aku dah kena ni?

Aku look closely kat senarai saman tu… Ketiga-tiganya sebut nama: Z binti A.

“Encik, tapi semua saman ni bukan saya. Semua previous owner. Tu nama dia. Lagipun tarikh dia semua lama. Kereta ni saya beli second hand tahun 2001.”

“Oh, kalau mcm tu kita track driver dia shj, bukan kereta. Guna IC number.”

Fuh lega.

Our IT technician si F pulak teringin nak check dia punya. “Encik, saya punya XXX XXXX!”

Key in, dan keluar. “Ada tiga!”

F mcm tak terkejut. “Oh itu, saya kampung kat utara Encik. Selalu balik jauh. Tu yg selalu kena tu…”

Boleh tahan kawan ni. Bawak Kancil tu.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s