Kepelikan Di Klinik

[1]
“Assalamu`alaikum.. Kak, saya Muhammad Akram dr Petronas, nak ambik result blood test,” aku cakap kat receptionist on duty Klinik W kat Sg Udang. “Buat test dah lebih dua minggu.”

Dgn tak tengok aku (aku always wonder mcmana org boleh cakap tanpa tengok org yg dicakap dgnnya..) kakak tu cakap, “Dr A takde, bertugas kat luar. Dr B ganti dia hari ni.”

Aku tau yg deal dgn sesetgh org mmg ada kepelikan, dan kepelikan pertama telah datang.

“Okeyy… Jadi saya tak boleh ambik result dgn Dr B ke..?”

Masih matanya tak tengok kat aku (entah kertas apa ntah yg menarik dia tengah tengok) kakak tu kata, “Boleh. Tapi lagi bagus kalau ambik dgn Dr A.”

Kepelikan kedua. ‘Lagi bagus‘? What was that supposed to mean? Doktor ni boleh ‘lagi bagus’ dr doktor yg tu pulak? Dua-dua akan interpret result blood test aku differently ke?

Sebenarnya ni dah kali ketiga aku cuba ambik result aku. Dah dua kali gagal. Nasib baik yg sebelum ni aku call dulu sebelum datang. Reason gagal? Receptionist tu suruh aku datang lain kali, “Ramai patient,” katanya.

So this time I’m not gonna leave this place without my test results. No unreasonable staff or system is going to stand in my way.

An idea came to me.

“OK kalau Akak nak jugak saya jumpa Dr A, apa kata Akak bagi aje results tu, saya akan terus jumpa Dr A kat Klinik P skrg jugak.”

Kali ni baru akak tu tengok kat aku. Agaknya tak ramai patient yg buat mcm ni kat dia kot…

Reluctantly, she went through a stack of paper and at last she found it. Dia tengok results aku tu, selak page dua.. dan page tiga..

Dan sambil serahkan kertas tu kat aku, dia cakap kepelikan yg ketiga drpd dia hari tu:

“Tak apa. Results awak semua OK. Tak payah jumpa doktor.”

!

[2]
Dua benda penting sebenarnya yg aku nak tengok kat blood test aku.

Pertamanya, presence of antibody to Hepatitis. Alhamdulillah ada. Mmg harapnya ada, sbb dah ambik three-dose immunisation dr Kak Mima. Yg suspennya sbb Kak Mima cakap ada org dah ambik immunisation pun masih tak ada antibody tu.

Yg kedua, blood cholesterol aku. Tak payah la aku canangkan kat sini apa result Total Cholesterol aku, sekadar:

  • within recommended level (less than 5.2 mmol/L)
  • ada penurunan 0.4 mmol/L from the last time!

Given kebelakangan ni exercise aku kurang regular dan pulak tu agak selalu makan kat Riviera, Marriott dan Nikko, kira satu pencapaian lah tu!

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s