NCRs & OFIs

[1]
Alhamdulillah habis close-out meeting kami. Habis 5-day internal audit kami.

Aku kena lead Group 1B, member lain group aku Hamisah, Hj Rahim, Krabbe. Kami dpt 2 NCR dan 4 OFI. OK lah tu, tak terlalu banyak dan tak terlalu sikit.

Mula2 cuak jugak tak sure owner dia nak terima tak findings kami. Tapi dah CEO support sokmo semua NCR dan OFI kami, semua diorg2 tu kena accept lah.

[NCR – Non-Conformance Report; OFI – Opportunity For Improvement]

Aku rasa bagus jugak internal audit ni. Sekali-sekala dibuat kat company boleh jugak dia berfungsi ‘mengejutkan’ org2 tertentu, org2 yg rasa everything is fine and there isn’t much to improve. The matter of fact is: There is always much to improve!

In a way agaknya internal audit ni mcm ombak tsunami, yg datang sekali-sekala, tapi sekali datang tu dia akan menyapu bersih kekotoran dan benda2 yg tak sepatutnya ada kat situ.

The slowly over time dirt and debris will start to accumulate and grow… Until the next tsunami comes.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s