Kat Rumah Rohit

India

[1]
Hari ni Rohit bawak kitorg singgah rumah dia.

Khairil punya flight balik M’sia pkl 11 mlm. Kitorg punya HAZOP pulak habis lambat, so habis lepas abis je pkl 7 tu, kami salat Maghrib kat ofis dan terus keluar. Ke airport dan tak singgah hotel.

Lepas hantar Khairil, aku dgn Malek decide utk terus balik hotel sbb dah penat. Bila perasan tinggal kami bertiga dlm jip tu, mula terasa kelainan, sbb there used to be 5 of us. Aku dah tak sabar tunggu lagi 3 org datang next week.

‘Come see my house sir!’ kata Rohit tetiba. ‘Very close sir, on the way to Crowne Plaza, sir!’ Memula kami reluctant. Satu sebab dah nak dekat pkl 10, lewat sgt. Keduanya tak nak la menyusahkan family dia. Tapi Rohit insisted. ‘Come sir! I’m no rich man sir, very simple man sir!’ Dan kami pun setuju.

Rumah Rohit kat a part of Delhi called Palam, near the populated area of Dwarka. As we got closer, kami tengok kedaifan tempat tu. Jalan masuk cuma ada satu lane yg langsung tak berturap. Jalan tu yg already berlopak, skrg becak dan kotor from the previous rain. Bangunan kedai kiri dan kanan jalan lebih daif dr most of suburb Delhi yg mmg daif. Dan selepas masuk bbrp lorong kecik, kat belakang some bangunan, kat situ rumah Rohit. If you call it ‘rumah’ that is.

What Rohit calls his ‘house’ is actually cuma dua buah bilik kecik kat second floor of a building. Setiap bilik tak sebesar mana pun, about 2 m by 3 m. First room diorg buat dapur, and the 2nd bilik tidur, in which are cramped dua buah katil kecik dan satu almari. Aku dgn Malek terdiam masuk ‘rumah’ Rohit.

‘Rumah’ dia in actual fact is about half the size of our hotel room.

Kami dihidangkan air Pepsi dgn biskut yg Rohit sempat beli on the way ke sini. Wife dia, anak perempuan dan lelaki dia, semua dia introduce kat kitorg. I notice, ahli keluarga Rohit was very well-behaved. Diorg never looked us straight in the eye, cakap sambil tunduk. Bila kitorg tanya atau cakap, diorg akan dengar with full attention.

Kami spend about half an hour kat rumah Rohit. Tapi on the way balik, aku dgn Malek dok bercakap (in Malay) pasal Rohit dgn family dgn rumahnya, diselangi dgn menung yg panjang.

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s