Ustaz Saadan UM

[1]
Mula Sem 4. Ada subject Fiqh al-Sunnah. Pensyarah dia Al-Ustaz Dr Saadan bin Man. Nama dia struck me familiar, dan orangnya lagi2 lah familiar. Tapi kat mana ya..?

Ustaz mulakan kelas dgn taaruf ringkas. Dia kata dia buat post-grad studies dia kat UK, University of Edinburgh to be exact. Masa ni aku tak suspect apa2 lagi…

Bila sampai giliran aku, Ustaz mencelah: “Anta ni mcm ana pernah nampak…” Eh eh, aku pun mcm pernah nampak dia. Bila sampai part aku cerita aku buat degree kat UK, Ustaz tanya: “Anta pernah sampai Edinburgh?” Aku cakap pernah, pernah ada Summer Training Camp kat sana. Masa ni lah baru aku terfikir yg aku mungkin pernah jumpa Ustaz kat one of our programmes. Meaning Ustaz kat UK dulu pun join program MSM. Mcamana lah tak terfikir tadi.

Aku jadi excited. “Ustaz kenal Ustaz Hasan Basri? Ana selalu jumpa dia kat program kami.” Sbb Ustaz Hasan aku tau mmg kat Edin jugak. Ustaz Saadan senyum, reply: “Mau tak kenal, sahabat baik ana tu…”

Kata org, kecik betul dunia ni. Punya jauh jumpa kat program, kat sini jumpa lagi. “Tak apa, lepas ni kita ‘bincang‘ lagi…” kata Ustaz Saadan sambil senyum, meneruskan ta’arruf dgn student lain.

Hm, banyak nak borak dgn Ustaz lepas ni…

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s