Dari Seorang Penulis

[1]
Almost setahun yg lepas (bulan Jun aku ingat lagi, sebab masa tu aku kat Delhi) dia hantar email kat aku. Nak tahu kelebihan al-Ma’thurat. Aku tak kenal pun orangnya, tapi aku reply nevertheless.

Kebetulan masa ke India tu aku bawak al-Ma’thurat kecik warna pink yg aku bawak balik dr UK dulu, sebab yg ini ada footnotes yg menerangkan dalil2 setiap doa dan zikir al-Ma’thurat. Jadi aku pun reply email dia, walaupun aku tak kenal orangnya.

Aku tanya, mana dia dpt email aku. Dia kata dia pun tak ingat, from someone or somewhere.

[2]
Aku hampir lupa pasal peristiwa ni, until last month bila dia tiba2 email aku. Dia kata dia berterimakasih atas pertolongan yg aku bagi last year. Dia kata dia perlukan maklumat tu utk menulis bukunya. Sekarang bukunya dah diterbitkan, dia nak hadiahkan satu naskhah utk aku.

Aku bingung kejap. Aku reply, aku tolong tak banyak pun. Tapi dia insist nak bagi.

[3]
Ptg ni aku balik kerja, atas meja makan ada sebuah buku. Sent by post. Aku bukak wrapping dia.

Atas Nama Cinta

Judul: Atas Nama Cinta
Penulis: Bikash Nur Idris
Genre: Novel cinta la, apa lagi!

Terkejut, campur terharu, campur entah apa2 lagi perasaan entah, aku bukak novel tu. Ditulis tangan kat first page:

Buat Saudara Akram

Selamat membaca dan terima kasih di atas bantuan

Bikash Nur Idris aka Habibah

Aku ketawa. Tak tau nak kata apa. One thing, it’s almost sure that I will not read the book. Oklah, at least tengok a few pages pun jadilah…

Dan aku baca ruangan ‘Penghargaan’ after the following two pages, bullet point terbawah:

Terima kasih tidak terhingga untuk Saudara Akram yang telah membantu mendapatkan info mengenai Al-Ma’thurat. Amat dihargai.

Terima kasih Habibah!😀

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s