Kerteh Ke Melaka

[1]
Balik dari Kerteh ke Melaka, aku tumpangkan Sharul. Mula2 dia plan nak balik naik bas ke kg dia kat Segamat. Aku cakap kat dia boleh aje aku tumpangkan ke Segamat, save tambang bas Kuantan-Segamat. Lagipun mmg bagus sangat ada kawan, boleh ajak berborak masa driving.

Sharul cerita yg family dia dah setahun lebih balik ke Semenanjung. Dah tu aku tanya apa dia buat masa lapang sorang2 kat Miri? Dia kata dia buat part time lecturing utk UPM cawangan sana. Bagus lecturing ni, dia kata. Isi masa lapang dgn mengajar orang, sambil tu the preparation for lectures directly akan buat kita stronger in the discipline. Dlm hati aku, betul juga.

Seolah2 mcm boleh baca hati aku, Sharul cakap: “Eh you tak minat lecturing ke? I boleh recommend kan you.. I rasa you can be a good lecturer, tengok cara you present closing out meeting tadi…”

“Em, boleh consider..” aku cakap, after some considerable pause.

“Nanti I check dgn UPM Serdang, boleh you weekend balik kg sekali. Dan UTM pun tengah cari lecturers part time jugak, nanti I forwardkan nama you..”

“Terima kasih la..” aku balas dgn senyum sambil drive. Hm, opportunity comes at the most unanticipated moments.

[2]
Lepas hantar Sharul kat kg dia kat Segamat, aku head terus ke Melaka. Sampai kat Jementah, aku stop kat satu stesen minyak ********. Lepas cucuk kad apa yg patut, sorang kakak pump attendant datang offer nak tolong. Aku pun biar dia fill up minyak kereta aku. Dan aku pergi check keadaan tayar kereta dan apa2 yg patut. Tiba2 dengar bunyi handphone. To my horror, aku tengok kakak tadi tgh jawab handphone dia, dgn sebelah tangan lagi dok isi minyak kereta aku! Aku dah melangkah dan hampir je aku nak marah kat dia, bila dia pun cepat2 pergi ke tempat lain. Tau pun takut kena marah..

Tuan2 punya stesen minyak ni pun, camana la diorg enforce safety regulations kat tempat diorg. Beriya2 letak poster safety sana-sini..

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s