Bagi Kaki Satu…

[1]
To some extent, aku rasa kempen anti-merokok yg govt buat through meletakkan (very) visual warning kat kotak rokok, prove to be working.

Geng ofis aku yg merokok – Khairul, Amir, Syed – satu hari ceritakan feedback diorg. Diorg kata, they do find those pictures revolting. Some of the pictures at least. Especially yg gambar kanser tekak dgn kanser mulut. Jadi bila beli rokok mmg diorg akan avoid kotak yg ada gambar2 ni.

“Mmg tak best la gambar yg tu…” kata Amir.

Tapi tak semua gambar2 tu are equally effective. Contohnya, gambar gangrene jari kaki, mcm takde apa sgt… Gambar premature baby pun takde kesan sgt kat diorg. Kata Khairul, “Kalau org perempuan mungkin diorg takut la tgok gambar ni.”

The results?

Skrg kalau diorg nak beli rokok, diorg akan ckp something like:

“Bang, bagi Dunhill 14 satu, klu boleh tak nak leher ye…” Atau:

“Salem kotak 20 gambar kaki satu…”

Gambar kanser leher dengan premature birth - pada aku dua-dua dah ngeri but apparently pada orang lain mempunyai tahap 'kengerian' yang berbeza

Gambar kanser leher dengan premature birth - pada aku dua-dua dah ngeri but apparently pada orang lain mempunyai tahap 'kengerian' yang berbeza

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s