Melayan Spam

[1]
Hari ni aku bersihkan Spam mailbox aku, yg dah berkumpul dkt situ dlm masa lebih kurang dua minggu. Normally aku akan quickly scan email2 dlm mailbox tu (in case ada genuine email yg tersangkut kat dlm tu) tapi hari ni aku tetiba interested apa benda yg actually spammers ni nak cerita.

Spam

Nilah dia sampah-sampah yang cuba nak masuk ke Inbox aku

Mari kita lihat apa email yg berjaya mendapat status spam:

From: kopisedap
Subject: Duit Kopi … Mmg LUMAYAN..
Komen Aku: Ada satu link. Katanya boleh dpt pendapatan lumayan dgn jual Kopi Bio.

From: luzawang (kalau kat nama atau email subject dia ada perkataan ‘wang’ atau ‘duit’ tu, mmg sah2 email jenis ni le…)
Subject: The largest ML.M online
Komen Aku: Jual some Internet marketing tools.

From: amalinaomar
Subject: Hai
Komen Aku: Jual Hot-RM apa ke nama. Internet marketing tools jugak le.

From: comel (samaada dia perasan dia comel, atau taktik utk menarik perhatian recipient)
Subject: Kecelakaan Maut PLUS 16 Mati, 5 Cedera, 5 Merayau
Komen Aku: Yg ‘Kecelakaan’ tu actually a link ke berita pasal lori khinzir terbalik (dan yg mati, cedera dan merayau-rayau tu binatang tu la), tapi actually ada link lain ke web site yg kata boleh jana pendapatan lumayan hanya dgn klik. Taktik lama da..

From: Admin AutoRM4u
Subject: Msg Dari: nickhairul@yahoo.com
Komen Aku: Benda lebih kurang sama, jual ebook apa ntah, jadi downliner 6 org dan buat duit. Berpinar2 mata aku tgok website dia.

From: Biz100je
Subject: PayOut 100% . Hanya RM100 je.
Komen Aku: Ntah apa2 ntah. Dia kata modal RM100, kena taja dua orang dah boleh dpt pulangan modal. Bila aku klik kat link dia keluar “Bandwith Limit Exceeded”.

From: Noor Hayati – Pendaftaran
Subject: Peluang berniaga secara online
Komen Aku: Yg ni lain sikit, dia bagi web form. Kalau berminat nak buat internet business, isi je form tu.

From: Mudahjee
Subject: Mymesej Akan DiLancar.. Hebat RM50 masuk laju.
Komen Aku: Pun tak faham sgt sistem dia. Dia kata, dgn setiap mesej (eg business ad, journal entry, social message) kita boleh buat duit. Kat website dia siap ada no-spam policy lagi. Dah tu dia masuk mailbox aku bukan kira spam ke?!

From: Masihkah Kau Ingat
Subject: ISU SEMASA
Komen Aku: Actually a link to KitaGempur.com, a web site aimed at menyerang Pakatan Rakyat. Korang tak payah buang masa nak pergi lawat, sbgmana platform2 perang saraf BN yg lain, buat sakit hati aje baca. Tak ada nilai sejagat atau nilai ilmiah langsung.

Beberapa observation:

  • Nampaknya semakin menjadi2 advertisement psl Internet business ni. Dan metod diorg pun lebih kurang, minimal effort or initial investment, promising big returns.
  • Byk tanda soal ada dlm kepala aku psl benda2 mcm ni (bukanlah aku fikirkan sgt pun). Diorg kata “klik aje, dpt duit”. Aku bukan nak elaborate drpd segi hukum sebab aku pun bukan ahlinya, tapi at least sbg seorg Muslim aku nak tahulah duit yg masuk kat akaun aku ni (yg aku makan, anak isteri aku makan) datang dari mana. Klik aje boleh dpt duit? Mcmana dgn klik aje aku boleh dpt duit? Mgkin diorg jawab, klik pd advertisement. Ok aku jawab, advertisement tu semua benda2 syar`i ke? Psl mcm2 jenis advert ada aku tengok kat Internet, yg mmg terang2 tak syar`i dr segi barang/servis jualan mahupun cara pengiklanan. Dah tu siapa yg bayar duit ke dlm akaun kita ni? Diorg mungkin jawab, company yg buat web advertisement semua ni; company2 lain yg nak barang/servis diorg advertised yg bayar pd advertising company ni. And I can ask the previous question: Income drpd these client companies ni, semua halal ke? Mungkin org kata aku banyak tanya. Mmg aku banyak tanya, because I care about what I feed my family with. Take note ya, kat sini aku bukan mempersoalkan betul ke benda2 ni boleh beri pulangan, tapi aku mempersoalkan benarkah semua aspek benda ni syar`i.
  • Dah tu org2 yg beriya-iya nak mengajak org lain join diorg (hence jadi downliner diorg) claim yg diorg dah hidup senang drpd ‘bisnes’ diorg, dah jadi jutawan etc. Siap ada testimoni drpd org2 tertentu lagi. OK, kalau dah hidup senang buat apa lagi nak mengajak org lain (ie mencari downliner) dan memenuhkan mailbox org dgn spam?
  • Dan aku perasan, most (maybe all) of these so-called testimony datang drpd org Melayu (i.e. Muslim lah). That probably indicates that org Melayu yg ramai into this kind of thing. What’s with org Melayu actually?
  • Aku bukan mempersoalkan semua bisnes2 ni ya. Mcm jadi penjualan kopi (atau yg seumpamanya) itu OK lah kot, tapi benda2 mcm “Klik aje dpt duit” atau “Daftar aje dpt duit” mmg meragukan…

Yg website Kitagempur.com tu apa pulak halnya? Dah tak ada org nak visit site fitnah diorg, dia target mailbox org dgn spam pulak…

Jadi kpd email2 di atas, tahniah kerana anda mendapat anugerah Spam (yg dianugerahkan oleh Yahoo! Mail), kerana anda mmg layak dipanggil SPAM.

[2]
Dlm Bahasa Melayu, spam dipanggil apa ek? Sepam? Sepim? Sampah? Atau spam jugak? Ntah lah…

ukashah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s