Catatan Haji 1431H – Part 2

[1]
Akhirnya kami dapat confirmation mengenai penerbangan kami. Nombor penerbangan KT91 (kira agak hujung2 tu). Mmg kami minta flight ke Makkah dulu pun. Reason aku: Settlekan yg prioriti dahulu (yakni haji) barulah yg selainnya (termasuk ziarah).

Alhamdulillah, kami dpt pergi dgn Emak dan Abah aku, dan juga seorang makcik aku (yg aku panggil Bibik Mus). Hati teramat seronok. Pertamanya sebab Allah dah izinkan utk kami menjadi tetamuNya. Keduanya, sebab kami akan ditemani Emak dan Abah aku, yakni org2 yg paling aku sayang ada bersama perjalanan aku yg paling utama.

[2]
Perlahan2, berita confirmation kami pergi haji tersebar. Ramai yg memberi kata2 semangat dan galakan.

Ada juga yg bertanya, “Bagaimana dgn anak-anak?” Ye lah, dgn anak2 yg masih kecil (umur 2 hingga 7 tahun), siapa yg akan jaga kebajikan diorg bila kami ke sana?

Kpd mereka, aku hanya boleh menjawab: “Allah yg jemput kami ke sana (tanah suci), jadi insha Allah Dia juga yg akan jaga anak-anak kami di sini.”

Kata2 Maksu aku juga menjadi pendorong utk aku tetap dgn panggilan ini, walaupun terpaksa meninggalkan anak2 yg kami sayang. Maksu kata: “Jangan bimbang dgn anak-anak kat sini, Allah akan jaga mereka lebih baik drpd kita sendiri jaga mereka.”

Maka begitulah tetap hati kami. Kami menyahut panggilanMu ya Allah.

[3]
5 Nov kami bertolak melalui kompleks Tabung Haji Kelana Jaya. Adik-beradik keluarga Sijangkang dan SS2 menghantar kami. Suasana meriah. Terasa suasana yg familiar, sbgmana masa kecik2 aku menghantar arwah Wak Dol dan arwah Wak Piah menunaikan haji (time tu melalui airport Subang). Sbgmana aku menghantar Emak dan Abah ke perjalanan mereka yg sama sebelum ni. Sekarang giliran kami.

Bas mcm ni lah yg kami naik ke KLIA hari tu.

A sweet surprise utk aku pagi tu, bila kat sana juga ada anak2 usrah aku Talhah dan Muhaimin turut menghantar dan memberi ucapan dan galakan.

Kerana Allah kami tinggalkan kalian, maka kepada Allah lah juga kami tinggalkan kalian.

ukashah

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s